Na een lange werkdag – waarbij het getokkel op de laptop doorbroken werd door een dringende (video) ploft Jan neer in de zetel. Uitgeblust. Schijnbaar uitgeblust tenminste.
Want vandaag is het dinsdag. En dinsdag is loopdag. Dus veert Jan recht, haalt hij zijn favoriete short uit de kleerkast en trekt hij de veters van de loopschoenen strak aan. ‘Ik ben binnen een uurtje terug hé’, meldt hij nog terloops voor hij de deur achter zicht dichttrekt.
De deur uit. Na 100 meter naar rechts. Dan Dadelijk links. Jan zou zijn vaste route met de ogen dicht kunnen lopen. Op de achtergrond klinken de energieke beats van zijn favoriete mix. Terwijl de eerste lentezon de schouderbladen opwarmt, vindt Jan zijn cadans. Pok – pok – pok – pok. Bij elke doffe klank van een schoen die het tarmac raakt, vloeit de hectiek van de werkdag uit het lijf, gaat het hoofd open en ontspant het lichaam zich in de inspanning. Het herkenbare ritme voelt vertrouwd aan.
‘Ah, Bart. Alles goed?’ De begroeting van Jans vaste loopmakker – op hun even vaste afspraakpunt – is hartelijk. Zoals elke week. Samen gaan ze verder op pad, terwijl ze de capriolen van hun nieuwe collega, de fratsen van de kinderen en de prestaties van hun favoriete voetbalclub bespreken.
Een klein uurtje later. Rechts. Dadelijk links. En dan 100 meter tot aan de voordeur. Jan wandelt de trap op en draait de doucheknop open. Samen met het zilte zweet vloeit het laatste greintje stress weg richting doucheafvoer.
Na het afdrogen deelt hij zijn afgelegde route nog via Strava. 10 kilometer: check! Lentefris gewassen en getooid in losse trainingsbroek struint een herboren Jan de living binnen. ‘En schat, hoe was jouw dag?’
Klinkt het verhaal van Jan jou herkenbaar in de oren?
Geen wonder. Want ons land telt tienduizenden Jannen en Elsen. Doorsnee landgenoten, die in de sport een perfecte uitlaatklep vinden. Het gaat hen niet per se om Olympische records, podiumplaatsen of eeuwige roem. Lopen, wandelen, fietsen,… is voor hen een onuitputtelijke energiebron. Een leuke manier om de gezondheid op peil te houden. Een sociaal gebeuren, waarbij ze contacten onderhouden met vrienden.
Maar hoe inspireer en prikkel je mensen om de stap richting sport te zetten? En die sportieve activiteit – ieder op zijn niveau – op lange termijn vol te houden?
GoDare gelooft met hart en ziel dat actief deelnemen aan een sociaal sportgebeuren bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid.
Mensen hebben een doel nodig, als bron van motivatie. Het eerstvolgende evenement vormt de drive om vol te houden en beter te worden. Daarom motiveert, inspireert en ondersteunt GoDare sporters en organisatoren van events. Zo maken we sport toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen en wordt iedereen een beetje Jan.